Νούς υγιής εν σώματι..."anti-stressed"

  Πολλές φορές, χωρίς ούτε εμείς οι ίδιοι να το αντιλαμβανόμαστε, κατακλύζουμε το μυαλό μας με αρνητικές σκέψεις. Αποτέλεσμα; Ενα καταστροφικό σύστημα πεποιθήσεων που μας κρατά πίσω και μας αποτρέπει από το να πετύχουμε. Η κατάσταση αυτή όμως είναι αναστρέψιμη με τις λεγόμενες "Θετικές Επιβεβαιώσεις" ή όπως είναι περισσότερο γνωστές στο ευρύ κοινό "Positive Affirmations". Οι επιβεβαιώσεις αυτές είναι απόλυτα ικανές να καταπολεμήσουν το "αρνητικό φορτίο" του εγκεφάλου και να μας κάνουν συναισθηματικά δεκτικούς στα σφάλματα που διαπράττουμε σε καθημερινή βάση. Πιο συγκεκριμένα, η αυτο-επιβεβαίωση(self-affirmation)-η διαδικασία δηλαδή με την οποία το άτομο από μόνο του αναγνωρίζει και εστιάζει στις σημαντικές για τη ζωή του αξίες- μπορεί να το προστατεύσει από τις βλαβερές επιδράσεις που ενδέχεται να επιφέρει το στρες στην καθημερινότητά του, ενισχύοντάς του την ικανότητα καλύτερης επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό στο οποίο ο καθένας από εμάς θα πρέπει να δώσει προσοχή, είναι πως με τις θετικές επιβεβαιώσεις σκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι η διόρθωση των αρνητικών σκέψεων, γιατί έτσι ίσως επιφέρουμε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εντείνοντας τελικά τις σκέψεις αυτές. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η τροποποίηση του τρόπου θέασης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Όντας πρόθυμοι να αισθανθούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, μόνο τότε μπορούμε να δεσμευτούμε απέναντι στη ζωη μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους, τις αξίες, τα όνειρα μας.

Οι θετικές λοιπόν επιβεβαιώσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο επαναπρογραμματισμού του μυαλού μας από τις αρνητικές στις θετικές σκέψεις. "Κλειδί" αποτελεί η χρήση από μέρους του κάθε ατόμου εκφράσεων που φαίνονται ρεαλιστικές όπως "μαθαίνω από τα λάθη μου" ή "είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω στη ζωή μου".


Έυκολοι και διασκεδαστικοί τρόποι ένταξης των "θετικών επιβεβαιώσεων" στη ζωή μας. 

* Επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα

Επαναλαμβάνοντας τις επιβεβαιώσεις στο μυαλό μας αρκετές φορές το πρωί ή το βράδυ μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Επαναλαμβάνοντας τες δυνατά, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό, ακριβώς επειδή μπορούμε να τις ακούμε πιο καθαρά.

* Γράψε τις επιβεβαιώσεις σε post-it

Γύρω από το σπίτι σας (στο ψυγείο, στον καθρέφτη του μπάνιου, κλπ) για να δώσετε στον εαυτό σας θετικά μηνύματα όλη την ημέρα. Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι αποτελεσματική από μόνη της, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες τεχνικές επιβεβαίωση ως ενισχυτής.

* Ηχογράφησε τον εαυτό σου

Είναι πολύ αποδοτικό να ηχογραφήσεις σε έναν δίσκο τις θετικές επιβεβαιώσεις που θα ήθελες να λες εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Έτσι, σε διάφορες δύσκολες στιγμές της ημέρας,  στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, που η απελπισία των αρνητικών σκέψεων σε βομβαρδίζει απειλητικά, μπορείς να βάζεις απλά το δίσκο να παίζει και να ηρεμείς με την ίδια σου τη φωνεί που προσπαθεί να σε καθησυχάσει.


Κλείνοντας....

Ο πιo αποτελεσματικός τρόπος να αλλάξει κανείς το σύστημα των πεποιθήσεών του έτσι ώστε αυτό να του φανεί χρήσιμο στην καθημερινότητά του, είναι να αντικαταστήσει τα παραπλανητικά αρνητικά μηνύματα με νέα, θετικά. Η δύναμη που έχουν στο να αλλάξουν τη ζωή μας θα γίνει αισθητή , όταν επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση. Μπορούμε τελικά μέσω αυτών των θετικών επιβεβαιώσεων, να ξεπεράσουμε τις επίμονες αρνητικές σκέψεις & εμμονές και να οδηγηθούμε στην προώθηση μιας υγιούς κατάστασης του νου. Αποτέλεσμα; Μια καθημερινότητα χωρίς στρες...


Ενδεικτική βιβλιογραφία

Correll, J., Spencer, S. J., & Zanna, M. P. (2004). An affirmed self and an open mind: Self-affirmation and sensitivity to argument strength. Journal of Experimental Social Psychology

J. David Creswell, Janine M. Dutcher, William M. P. Klein, Peter R. Harris, John M. Levine. Self-Affirmation Improves Problem-Solving under Stress. 

Jaremka, L.M.. Reducing defensive distancing: Self-affirmation and risk regulation in response to relationship threats. Journal of Experimental Social Psychology.

Sherman, D. K., & Cohen, G. L. (2006). The psychology of self-defense: Self-affirmation theory.” In M. P. Zanna (Ed.) Advances in Experimental Social Psychology . San Diego, CA: Academic Press.

Wood, J., Elaine Perunovic, W., & Lee, J. (2009). Positive Self-Statements: Power for Some, Peril for Others Psychological Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ζωή που δε ζούμε...

Και τι κάνετε πια, εσείς οι δάσκαλοι;